CSSP-NEPTANC-MO-2022-0134

A Csoóri Sándor program segítségével elsősorban a Bocskai Néptáncegyüttes felnőtt és utánpótlás csoportjainak szakmai munkájához járultunk hozzá. Az együttesünk alapfeladata, hogy minél szélesebb körben megismertesse és ápolja a magyar népi kultúrát. Fontosnak tartjuk, hogy ezen keresztül segítsük a szocializációs folyamatokat, különös hangsúlyt fektetve a magyar identitástudat megszilárdulására.

A pályázat kiemelt hangsúlyt fektetett a táncosok szakmai továbbképzésére, és a pedagógusok, valamint meghívott koreográfusok aktív részvételével valósítottuk meg ezt a célt. Vendégkoreográfusként tevékenykedett Farkas Tamás Örökös Aranysarkantyús Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere, Fülöp Viktor ösztöndíjas folklórgyűjtő, párjával Farkas Ágnessel, akik Gyergyó-vidéki koreográfiát készítettek az együttesnek. Továbbá jelenleg is vendégoktatók segítik az együttes munkáját, Móricz Bence és Prekup Anna személyében.  Így biztosítottuk, hogy az együttes tagjai szakmailag is fejlődjenek, és a néptánc hagyományait tovább vigyék. Emellett nagy gondot fordítottunk az élőzenei kíséret biztosítására, hiszen az autentikus népzene és néptánc találkozása kiemelkedő élményt nyújt a közönségnek. Ebben állandó zenekari partnereink segítették az együttest, mint például a Bürkös Zenekar, Bakator Zenekar illetve Dobroda Zenekar.

Az új táncanyagok mellett nagy hangsúly fektettünk arra is, hogy ellátogassunk azokba a falvakba településekre, amely táncanyagával foglalkozunk. Így jutottunk el Gyergyóalfaluba 4 napos szakmai kirándulás keretében.   

Az elnyert támogatás hosszú távú pozitív változásokat hozott az együttes életében, a szakmai vezetők munkájában, a táncosok fejlődésében. A Bocskai Néptáncegyüttes 70 éves történetében sok generációnyi táncos fordult meg, és a mostani pályázat is elősegítette a generációk közötti kapcsolatok erősítését.